Eerste symptomen zwangerschap

Merk ik de symptomen op in de eerste twee weken?

Zodra je bevrucht bent, kan je het gevoel krijgen dat je zwanger bent. Zo kan je in de eerste twee weken na de bevruchting de eerste symptomen van zwangerschap gewaarworden.

Je dokter zal het echter hebben over “vier weken zwanger”. Men begint de zwangerschap te tellen vanaf de eerste dag van je laatste regels, omdat het niet mogelijk is om exact te weten welke dag de bevruchting precies heeft plaatsgevonden.

Elke zwangerschap is verschillend. Het is dus moeilijk om te voorspellen of en wanneer exact je de eerste symptomen van de zwangerschap zal waarnemen, zeker in de eerste twee weken na de bevruchting. De eerste symptomen, zoals gevoelige borsten, vermoeidheid en misselijkheid, worden soms verward met de tekenen van je volgende menstruatie.

Welke symptomen van zwangerschap merk ik het eerste?

Je kan een lichte prikkeling of tinteling in je borsten voelen, voornamelijk rond je tepels. Dit gebeurt omdat de zwangerschapshormonen de bloedcirculatie naar je borsten stimuleert. Dit kan een van de eerste symptomen van zwangerschap zijn.

De gevoeligheid van je borsten kan binnen de week na de bevruchting merkbaar zijn. De BH’s die je normaal dragen kunnen oncomfortabel worden, en kunnen meer gaan schuren dan normaal. Echter, de meeste symptomen van pijnlijke borsten worden merkbaar ongeveer vier weken na de bevruchting.

Zijn er veranderingen in mijn vagina merkbaar?

Nog een van de eerste tekenen van zwangerschap is de kleurverandering van je vulva en vagina (het teken van Chadwick). Dit kan gebeuren in de eerste vier weken van je zwangerschap, vaak nog voor je andere symptomen van zwangerschap zal opmerken.

Je vulva en vagina zijn normaal gezien roos van kleur, maar deze zullen veranderen in een meer donker paars-rode kleur naarmate je zwangerschap vordert. Dit komt doordat er meer bloedtoevoer is naar deze zones.

Het is ook mogelijk dat je veranderingen in je vaginale afscheiding waarneemt in dit eerste stadium van zwangerschap.

Het komt vaak voor dat er meer vaginale afscheiding is gedurende de zwangerschap. Dit is perfect normaal, en is niet zo verschillend van de afscheiding die je had voordat je zwanger was. Spoel je vagina niet (te veel) uit tijdens het douchen, dit kan je huid irriteren en je natuurlijke bacteriële balans in de war brengen.

Als je vaginale afscheiding verandert in vorm en geur, kan je je gynaecoloog raadplegen.

Ik heb vaginale bloedingen, moet ik me zorgen maken?

vaginale-bloedingen

Je moet je niet meteen zorgen maken.

Reactiemogelijkheid is gesloten