Over zwanger worden

Denk je er aan je eerste kindje? De meest populaire maanden om te bevallen zijn juli, augustus en september, dus als je de trend van “zomermoeders” wil volgen dan is de herfst het beste moment om in gang te schieten. Veel vrouwen worden zwanger zonder enig advies, maar als je graag de zaken wat versnelt of een handje helpt kan je hier wat tips vinden.

(Her-)bestudeer de vrouwelijke anatomie

Als je goed hebt opgelet destijds in de lessen biologie, kan je deze paragraaf overslaan. Indien niet, hier een basis opfrissing.

– Je hebt eierstokken.
– Je eierstokken hebben eicellen.
– Ergens in het midden van je menstruatiecyclus (gemiddeld 14 dagen nadat je regels zijn gestart), laten je eierstokken een eicel los.
– Deze eicel begint zijn tocht van enkele dagen richting je baarmoeder.
– Als een zaadcel er in slaagt op dit moment de eicel binnen te dringen, ben je zwanger :-)
– Indien niet (geen bevruchting), dan laat je lichaam de onbevruchte eicel los met je menstuatiebloed.

Einde van de les :-)

Ken je kansen

Schiet niet in paniek indien je niet meteen zwanger wordt. Tenslotte heb je maar 20% kans om zwanger te worden elke keer dat je eisprong plaatsvindt. Dat is 1 op 5 eiersprongen. Je hebt ongeveer een 3-tal dagen kans om zwanger te worden. Je moet sex hebben op het juiste moment, en het sperma dient een hele lange weg af te leggen om de eicel te bevruchten.

Je hoeft je arts niet te raadplegen tenzij je al meer dan een jaar aan het proberen bent zwanger te worden (of 6 maanden als je meer dan 35 bent).

Neem je vitaminen

Indien je van plan bent om te proberen zwanger te worden, doe je er goed aan twee maand daarvoor al te beginnen met het nemen van prenatale zwangerschapsvitamines. Je kan best 400 microgram foliumzuur per dag nemen. Dit kan je al beginnen doen van een jaar voor je zwangerschap. Het is bewezen dat foliumzuur vitamines, als je die voor en tijdjes je zwangerschap op continue basis neemt, het risico op bepaalde aandoeningen zoals een “open rug” (spina bifida) met 45% vermindert. Foliumzuur vitamines zitten ook in spinazie, zwarte bonen, sinaasappelsap en aardbeien.

Laat je checken

Uiteraard zal je je gynaecoloog meer dan voldoende zien zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, maar plan gerust je eerste afspraak in zelfs voor je begint te proberen. Deze consultatie is een ideaal moment om je medische historiek en je voedingsgewoontes te overlopen, na te gaan of je vaccinaties in orde zijn, en je arts te raadplegen over eventuele zaken die tot zwangerschapscomplicaties zouden kunnen leiden. (Tip: als je dan toch bezig bent met het inplannen van afspraken, het kan geen kwaad een tandarts bezoek in te plannen – er is een verband aangetoond tussen tandvleesziekte en vroeggeboorte en babies onder gewicht).

Doe het en have fun

De beste raad is om de eerste drie maand niet te krampachtig te proberen. Have fun, en denk niet te veel na over het beste moment. Als je toch je kansen wil verhogen, hier zijn wat tips:

– Sex in de eerste drie dagen voor je eisprong geeft je de grootste kans op zwangerschap.
– Hef je bekken naar boven na de sex, zodat je de zwaartekracht een handje helpt. Het sperma kan zo makkelijker naar je baarmoederhals zwemmen.
– Orgasme. Het samentrekken van de baarmoeder tijdens het orgasme zorgt ervoor dat het sperma makkelijk door de baarmoeder kan zwemmen. (Hoe je dit orgasme bereikt wordt hier uiteraard niet verder toegelicht :-))
– Vermijd glijmiddel. Vele glijmiddels (inclusief speeksel) vormen een barrière voor de kleine zwemmers van je man. Als je alsnog wat hulp nodig hebt, doe wat extra voorspel. Of gebruik een “bevruchtings-vriendelijk” glijmiddel.

Reactiemogelijkheid is gesloten