Ovulatie berekenen

Je ovulatiecyclus bepaalt de exacte datum waarop je vruchtbaar bent. De eisprong of ovulatie gebeurt typisch tussen dag 13 en dag 20 na de eerste dag van je menstruatie, afhankelijk van de lengte van je cyclus. Bij de eisprong zal één van de eierstokken een eicel loslaten die door de eileider zal zakken. Om bevrucht te geraken moet het sperma van je partner ook tot in de eileiders geraken en de eicel op het juiste moment ontmoeten. Dit juiste moment vinden kan moeilijk zijn zonder observatie van je cyclus en ovulatie.

Er zijn verschillende methodes die je kunnen helpen te voorspellen wanneer de eisprong zal plaatsvinden. Als je actief bezig bent met het zoeken naar de signalen van je lichaam en je ovulatie, dan kan de de periode voorspellen waarin je het meest vruchtbaar bent. En dat helpt als je zwanger wil worden :-)

Hou je cyclus in het oog

Je hebt misschien gehoord dat een typische menstruatiecyclus 28 dagen duurt. Maar bij vele vrouwen is de cyclus korter of langer dan 28 dagen. En bij sommige vrouwen schommelt de lengte van de menstruatiecyclus van maand tot maand.
Hou je cyclus verschillende maanden bij, zodat je een patroon kan herkennen. Dit is heel eenvoudig: noteer telkens de eerste dag van je menstruatie.

Meet je lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur zal veranderen wanneer de eisprong plaatsvindt. De meeste kans op zwangerschap is 2 of 3 dagen voordat je temperatuur gaat stijgen. Om te bepalen wanneer je lichaamstemperatuur gaat schommelen, meet je elke dag je lichaamstemperatuur. Dit doe je telkens op (ongeveer) hetzelfde uur van de dag. Vervolgens wacht je tot je een patroon herkent. Je zal een speciale thermometer nodig hebben om je lichaamstemperatuur te meten, en het is belangrijk dat je je temperatuur elke ochtend op hetzelfde moment meet. Het makkelijkst is meteen bij het opstaan. Uiteindelijk is het doel om gemeenschap te hebben met je partner voor je lichaamstemperatuur zal stijgen. En dus is het belangrijk dat je een patroon herkent, waardoor je op voorhand zal kunnen voorspellen wanneer je temperatuur volgende keer zal stijgen.

Het lijkt veel werk om dit elke dag te doen én vol te houden, maar maak er een dagelijkse gewoonte van en voor je het weet ben je zwanger :-)

Hou je vaginale afscheiding in het oog

Wanneer je ovuleert zal je vaginaal afscheiding, het “cervix fluid”, veranderen in textuur en samenstelling. Op het moment dat je lichaam zicht klaarmaakt om te ovuleren, zal de afscheiding helder en glibberig worden, zoals eiwit van rauwe eieren. Na de ovulatie wordt de afscheiding troebel en dikker, om vervolgens helemaal te verdwijnen.

Tips om zwanger te worden

Zodra je jezelf meer en meer bewust wordt van je ovulatiepatroon aan de hand van één of meer van deze methodes, moeten jij en je partner gemeenschap hebben in je vruchtbare periode. Dit is meestal één dag voor je ovulatie, zodat het sperma de tijd heeft om door de eileiders te zwemmen om de eicel te bevruchten. Regelmatig sex hebben in de dagen voor de ovulatie geeft het meeste kans op zwangerschap. Het sperma heeft zo het meeste kans om de eicel te kunnen bevruchten.

Om de bevruchting voor te bereiden kan een een aantal gezonden gewoontes aannemen om je lichaam voor te bereiden. Overweeg om dagelijks prenatale vitamines te nemen. Foliumzuur is daarbij de belangrijkste. Dagelijks 400 microgram foliumzuur nemen is aanbevolen, zowel voor de bevruchting als tijdens de vroege zwangerschap. Dit verlaagt het risico op bepaalde geboorteafwijkingen aanzienlijk.

Naast het nemen van vitamines zijn er nog een aantal andere manieren om je lichaam voor te bereiden op bevruchting en zwangerschap:

  • let op je gewicht
  • zorg voor gezonde voeding en een evenwichtig dieet
  • probeer regelmatig te bewegen
  • vermijd stress
  • slaap voldoende
  • drink minder of geen alcohol en caffeine
  • als je rookt, probeer dan te stoppen – dit is een mooie kans om zowel voor je baby als voor jezelf goed te doen

Als je zwanger wil worden, als ook tijdens je zwangerschap, is het belangrijk met bovenstaande zaken rekening te houden. En zo heb je jezelf meteen ook gezonde gewoontes aangeleerd die je je baby en later je peuter kan meegeven voor het leven.

Als je rekening houdt met je cyclus en je ovulatie ongeveer kan voorspellen (en uiteraard gemeenschap hebt in je vruchtbare dagen), als ook werkt aan je algemene gezondheid, heb je de grootste kans om zwanger te worden. Je wordt misschien niet zwanger van de eerste paar keer dat je probeert, maar 80% tot 90% van de koppels worden zwanger tijdens het eerste jaar van proberen.

Als je problemen hebt om zwanger te worden, of als je bezorgd bent over bepaalde zaken die met “zwanger worden” te maken hebben, contacteer dan je gynaecoloog. Die kan je vruchtbaarheid onderzoeken

Reactiemogelijkheid is gesloten