Wanneer ben je vruchtbaar

5 manieren die je vertellen dat je ovuleert

Probeer jij er ook achter te komen wanneer je vruchtbaar bent? Hieronder vind je een paar eenvoudige hulpmiddeltjes waardoor je je vruchtbare dagen kunt te herkennen.

Tijdens een maandelijkse cyclus hebben gezonde koppels, van 20 à 30 jaar oud én die geen anticonceptiemiddel gebruiken, zo’n 20 procent kans om zwanger te raken. Dat is een verrassend hoog percentage gezien het feit dat een vrouw enkel het moment van de eisprong vruchtbaar is en dat een eicel maar 12 tot 24 uur ontvankelijk is voor bevruchting.

Dat zijn geen lange “openingsuren” van de eicel, denk je weliswaar? Weet dan dat sperma een veel langere levensduur heeft dan een eicel, namelijk zo’n drie tot zes dagen. Wanneer jullie dus een paar dagen voor de eisprong vrijen, is er nog voldoende sperma dat klaarstaat om de eicel te groeten wanneer het tevoorschijn komt. En denk er aan: er is maar één enkele zaadcel nodig om een ​​baby te maken. Het is uiteraard ideaal om seks te hebben de dag van je eisprong. Na de eisprong, gaan de deuren dicht en moet je wachten tot de volgende cyclus. Het is duidelijk: weten wanneer de eisprong plaatsvindt is essentieel om te weten wanneer je de “babydans” moet doen. Hier zijn vijf manieren om u te helpen je ovulatie te herkennen.

Wanneer treedt de ovulatie meestal op?
Een ovulatie gebeurt meestal halverwege je menstruele cyclus. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, te rekenen vanaf de eerste dag van je menstruatie (dag 1) tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Zoals met alles wat zwangerschaps gerelateerd is, is er een breed spectrum van normale cyclus (ergens tussen 23 en 35 dagen), en een cyclus kan enigszins variëren van maand tot maand.

Hoe kan ik weten wanneer ik ovuleer?
1. Check je kalender: Houd voor een paar maanden een menstruele kalender bij, zodat je een idee hebt van wat normaal is voor jou. Je kan ook gebruik maken van een aantal tools die je kunnen helpen bij het berekenen van de ovulatie. Als je onregelmatige cyclus hebt, moet je extra aandachtig zijn naar zijn naar andere tekenen van ovulatie. Lees hieronder meer.
2. Luister naar je lichaam: 20 procent van de vrouwen voelt lichamelijk aan wanneer ze ovuleert: een pijnlijke steken of krampen in je onderbuik (meestal gelokaliseerd aan één kant namelijk de kant die je ovuleert). In het Duits spreken ze op een “mittelschmerz”, wat staat voor “midden pijn”. Deze maandelijkse herinnering van vruchtbaarheid blijkt het resultaat van de rijping of het vrijkomen van een eicel uit de eierstok te zijn. Houd het in de gaten en wees ontvankelijk om de boodschap van je lichaam te ontvangen.

3. Breng je temperatuur in kaart: Meet je basale lichaamstemperatuur of BBT (afkorting van de Engelse naam “Basal Body Temperature). Dit is de lichaamstemperatuur gemeten direct na het ontwaken en voordat enige fysieke activiteiten worden ondernomen. Ofwel: de lichaamstemperatuur van het lichaam in rust, maar niet-slapende toestand.Bij vrouwen veroorzaakt ovulatie een toename van 0,5 tot 1 graad Fahrenheit in de BBT. Het meten van de BBT is daarmee een manier om de dag van een ovulatie vast te stellen. De hoge levels van oestrogeen gedurende de pre-ovulatie verlagen de BBT van een vrouw. Hoge levels van progesteron die vrijkomen na de ovulatie verhogen de BBT. De toename in temperatuur kan normaal 1 dag na de ovulatie worden waargenomen, maar dit varieert nog wel eens
Dit betekent dat uw temperatuur tijdens de eerste helft van je cyclus, lager zal zijn dan in de tweede helft van je cyclus, dus na de ovulatie. Ben je in de war?

Hier is het belangrijkste deel: Je BBT zal het laagste punt bereiken voor de ovulatie en nadien onmiddellijk en sterk stijgen (ongeveer een halve graad) zodra de eisprong plaatsvindt. Houd in gedachten dat het in kaart brengen van je BBT gedurende één maand onvoldoende is om je eisprong te bepalen. Indien je je BBT gedurende een paar maanden bijhoudt, zal het je helpen om een ​​patroon te zien in uw cycli, zodat u de eisprong in de komende maanden beter zal kunnen voorspellen en wanneer je dus onder de lakens moet kruipen.

4. Maak kennis met je baarmoederhals: de ovulatie is niet helemaal een verborgen proces. Als uw lichaam de hormoon wisseling voelt, wanneer een eicel op het punt staat vrijgelaten te worden uit de eierstok, begint het zichzelf klaar te maken voor het binnenkomende sperma om de eicel de beste kans te geven op bevruchting. Een detecteerbaar teken van de naderende eisprong is de positie van de baarmoederhals zelf. De baarmoederhals is de nek-achtige overgang tussen je vagina en baarmoeder dat rekt tijdens de geboorte om plaats te bieden aan het hoofd van je baby. Tijdens het begin van een cyclus, is de baarmoederhals laag, hard en gesloten. Wanneer een ovulatie dichterbij komt, trekt het naar boven, verzacht en opent het zich een beetje, zodanig het sperma zich een weg kan banen naar zijn doel. Sommige vrouwen kunnen die verandering gemakkelijk voelen, terwijl anderen een langere tijd nodig hebben. Controleer dagelijks uw baarmoederhals met behulp van één of twee vingers, en houd een grafiek bij van uw observaties. Een andere cervicale signaal die u uiterlijk kunt waarnemen is de verhoging van de hoeveelheid en de verandering in de consistentie van je baarmoederhalsslijm (het kleverig spul in je ondergoed). Zijn doel is om het sperma te dragen naar de dieperliggende eicel in jou.

Nadat je hebt gemenstrueerd, zal je letterlijk een droge periode kennen; je hoeft weinig tot geen baarmoederhalsslijm te verwachten. Aangezien de cyclus doorgaat, zal je een toename in de hoeveelheid slijm opmerken. Het slijm ziet er dan als volgt uit: troebel, wit, of gelig, dik, brokkelig, romig of kleverig en is niet rekbaar. Als je het probeert te rekken tussen je vingers, zal het uit elkaar breken. Als je dichter bij de eisprong komt, krijg je nog meer slijm en is deze dunner, transparanter en glad. Het heeft de consistentie dat vergelijkbaar is met een eiwit. Als je het probeert te rekken tussen je vingers, zal je het kunnen uitzetten tot een touwtje van een paar centimeters alvorens het breekt. Het voelt nat en glibberig aan van onder. Wat een leuke ontdekking in de badkamer, niet waar? Dit is een ook signaal van naderende ovulatie, evenals een teken dat het hoogtijd is de badkamer te verlaten en druk bezig te zijn in de slaapkamer. Nadat de eisprong plaatsvindt, kun je weer droog worden ofwel een dikke afscheiding ontwikkelen. Samen met de cervicale positie en het in kaart brengen van je BBT, kan het baarmoederhalsslijm ​​een uiterst nuttig hulpmiddel zijn bij het opsporen van je vruchtbare dagen (vooral als je eerder het slordige type bent) en je hebt dan ruim de tijd om in actie te schieten.

5. Koop een ovulatie voorspeller kit: Wilt u niet prutsen met slijm? Dezer dagen hoef je dit niet meer te doen. De ovulatie voorspeller kits kunnen de datum van je ovulatie opsporen 12 tot 24 uur van tevoren door te kijken naar het luteïniserend hormoonniveau, of LH. Dit is het laatste van de hormonen die zijn piek bereikt voordat de eisprong zich daadwerkelijk voordoet. Het enige wat je hoeft te doen, is plassen op een stokje en wachten tot de indicator je vertelt of je al dan niet gaat ovuleren.

Ongeacht welke methode je kiest, zijn geduld en doorzettingsvermogen het belangrijkste! Vergeet niet om een gezellig etentje bij kaarslicht klaar te maken, vul een warm bubbelbad, of plan een romantisch weekendje weg – doe al wat jou en je partner in een “baby-maken-stemming” brengt.

Veel geluk- en veel oefenplezier!

Reactiemogelijkheid is gesloten