Zwanger worden tips

We beginnen waar de lessen seksuele opvoeding destijds zijn gestopt. Hier lees je alles wat je moet weten over “een kindje maken” op de meest klassieke manier.

Wanneer moet je het doen?

Je hebt het meest kans om zwanger te worden als je onbeschermde gemeenschap hebt in de vijf dagen voor je ovulatie (eisprong) of op de dag zelf. De grootste fout die vrouwen die zwanger willen worden maken? De timing van je cyclus niet volgen.

Als je dag één van je regels als de eerste dag van je cyclus telt, dan is de eisprong of ovulatie bij de meeste vrouwen ongeveer 14 dagen voor hun volgende regels. Dus als je cyclus varieert tussen 24 en 30 dagen, zal je eisprong ergens tussen dag 10 en 16 plaatsvinden.

ovulatie berekenen

Zodra de eicel door de eierstok is losgelaten, is de eicel maximaal 12 tot 24 uur in staat om bevrucht te worden door het sperma. Maar het sperma kan dagen lang actief blijven na de geslachtsgemeenschap. Daarom kan je sex hebben verschillende dagen voor je eisprong, en toch zwanger geraken.

Als je cyclus zeer regelmatig is zal je een duidelijk idee hebben van wanneer je eisprong plaatsvindt. Indien niet, kan het nuttig zijn een ovulatietest te kopen. Zo hoef je niet meer te raden wanneer je het moet proberen.

clearblue ovulatietest

Hoe vaak moet je het doen?

Hoe vaak moet je het doen om zwanger te worden. Hoe meer hoe beter, dacht je? Dat is niet zo. De hoeveelheid zaadcellen neemt af als mannen te vaak ejaculeren. Langs de andere kant, als mannen weken lang niet ejaculeren, dan zijn de zaadcellen relatief oud en minder in staat om te zwemmen en de eicel te bevruchten. Vele experten zijn tot de conclusie gekomen dat gemeenschap om de twee dagen (en niet meer dan een keer per dag) ideaal is om zwanger te worden. En uiteraard tijdens je vruchtbare periode, de dagen vlak voor de ovulatie.

Hoe moet je het doen?

Je moet geen Kama Sutra lezen of acrobatische toeren uithalen om zwanger te worden. En uiteraard moet je je niet beperken tot de missionarishouding keer op keer tot vervelens toe. Geen enkele studie heeft aangetoond dat de ene positie beter zou zijn dan de andere om zwanger te worden.

Sommige experten beweren dat “man bovenaan” beter zou werken, zodat het sperma het dichtst wordt afgeleverd daar waar het moet geraken, aan het einde van de vagina. En sommige vrouwen die zwanger willen worden vermijden bovenaan te zitten uit vrees dat de zwaartekracht het sperma tegen zal werken, die zijn weg tot de eicel moet vinden en dus naar boven zwemmen. Maar zaadcellen zijn heus wel snelle en actieve zwemmers. Eens ze “losgelaten worden” gaan ze meteen aan de slag en beginnen zich binnen de seconde een weg te banen door de eileiders richting de eicel. De vloeistof die overblijft na de gemeenschap is vocht en door sperma. Het levendige sperma is ondertussen reeds aan het zwemmen.

Wat te doen meteen na de daad?

Sommige experten bevelen aan om tussen de 20 en 60 minuten na de gemeenschap in bed te blijven, om het sperma de kans te geven zo dicht mogelijk bij doel (de eicel) te raken en te blijven. De vrouw zou eventueel op de rug kunnen gaan liggen met de knieën omhoog, of ze kan haar voeten tegen de muur plaatsen met een kussen onder de heupen (nog steeds op de rug). Dit laatste zou nog beter werken.

Geen zin in al dat gedoe? Geen paniek. Andere experten denken dat er niet veel (bewezen) voordeel is aan deze acrobatie om zwanger te worden. Aan jou de keuze.

Echter wel een belangrijke “don’t do”. Ga niet douchen vlak na de daad als je wil zwanger worden. Dat kan het risico op zwangerschap verminderen. Ook alles wat je lichaamstemperatuur kan verhogen vlak na de daad is niet goed: geen sauna, geen hardloopwedstrijden.

Zwangerschaps-sex leuk maken en houden

Zwanger willen worden kan wegen op je relatie. Zeker als het niet meteen loopt zoals gepland. Alles wat je kan doen om het aangenaam te maken en te houden is meer dan welkom. Doe vooral wat jullie zelf leuk vinden, en focus je niet té veel op het zwanger worden zelf. Een niet geplande ontspannen vrijpartij zorgt voor een minder gespannen relatie. En minder stress is sowieso goed voor je gezondheid, en dus indirect ook om zwanger te worden.

Je kan het verloop van het leven niet altijd kiezen. Hou hier rekening mee.

Glijmiddelen kunnen de gemeenschap zeker vlotter laten verlopen, maar als je zwanger wil worden zorg dan dat je “sperma vriendelijk” glijmiddel gebruikt. Of probeer koolzaadolie als glijmiddel, hetgeen geen negatief effect op sperma heeft. Of nog beter: laat je man wat harder werken! Met een lang voorspel heb je helemaal geen glijmiddel nodig.

Reactiemogelijkheid is gesloten