Zwangerschap Per Trimester

We fietsen door het verloop van de zwangerschap in drie trimesters.


De zwangerschap is een spannende periode in je leven (en zeker de eerste). Het is ook een periode waarbij je lichaam een heel aantal wonderlijke veranderingen meemaakt. Hier is een overzicht over de belangrijkste lichamelijke veranderingen die je kan verwachten bij een zwangerschap, alsook een overzicht van wanneer je best afspraken maakt met je gynaecoloog of vroedvrouw.

Eerste trimester

verloop zwangerschap eerste trimester

Je zwangerschap (verwachte bevallingsdatum) wordt berekend door 280 dagen (of 40 weken) bij te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie.

De foetus begint zijn (of haar!) ontwikkeling bij het moment van bevruchting. Vanaf dan gaat je lichaam zwangerschapshormonen produceren.

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, stop je best met ongezonde gewoontes (voor je kindje), en kan je prenatale vitamines beginnen nemen. Je kan best ook foliumzuur supplementen nemen – die zijn zeer belangrijk voor de ontwikkelingen van de hersenen van de foetus.

Voor het einde van je eerste trimester zou je best een vaste gynaecoloog en vroedvrouw hebben die je opvolgen tijdens je zwangerschap.

Hier in detail wat je kan verwachten, week per week:

Week 1: Je lichaam bereid zich voor op de bevruchting.

Week 2: Tijd om (zeer) gezond te gaan eten, prenatale vitamines te gaan nemen en andere ongezonde gewoontes (even) aan de kant te zetten

Week 3: Rond deze tijd is is de eicel bevrucht, en plant zich in in de baarmoeder. Je kan last hebben van milde krampen en extra vochtverlies.

Week 4: Je hebt nu allicht al ontdekt dat je zwanger bent :)
Voor de zekerheid neem je uiteraard best een zwangerschapstest.

Week 5: Je kan de eerste zwangerschapssymptomen al voelen zoals vermoeidheid, misselijkheid en licht pijnlijke borsten

Week 6: Ochtendmisselijkheid! Auw. In week 6 lopen vele vrouwen ’s ochtends naar de badkamer met een maag die ondersteboven ligt. Sommigen hebben er meer of minder last van dan anderen.

Week 7: Nog steeds ochtendmisselijkheid. Hmmpffff. De mucusplug beschermd de baarmoeder tegen infecties.

Week 8: Tijd voor je eerste prenataal doktersbezoek. Dit gebeurt best tussen week 8 en week 12.

Week 9: Je baarmoeder groeit, je borsten voelen tender, en je lichtaam begint meer bloed te produceren.

Week 10: Bij het eerste bezoek zal de gynaecoloog verschillende testen doen, zoals je bloed en urine onderzoeken. De gynaecoloog zal je ook advies meegeven over hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden.

Week 11: Je zal al enkele kilo’s bijkomen. Als je nog geen bezoek aan de gynaecoloog of vroedvrouw gebracht hebt en er in week 11 één gepland hebt, dan krijgt je misschien meteen een ultrasone scan bij je bezoek in week 11.

Week 12: Mogelijks krijg je donkere vlekken of stippen op je aangezicht en in je nek. Geen paniek, dit is een zwangerschapsmasker (ofwel: chloasma). Geen paniek, de verkleuring zal geleidelijk weer verdwijnen (kan meerdere maanden duren).

Week 13: De laatste week van je eerste trimester. Je borsten groeien nu duidelijk, omdat de eerste vormen van moedermelk (of “colostrum”) zich in de borsten beginnen te vormen.

Tweede trimester

verloop zwangerschap tweede trimester

Uw lichaam verandert veel tijdens het tweede semester. Van “zeer enthusiast” naar “overdonderd” naar “onzeker” naar “blij” gaan is niet ongewoon. Normaal ziet je gynaecoloog je om de 4 weken om de groei en de hartslag van de baby te controleren, bloed en urinetesten van de moeder af te nemen, en op te volgen dat zowel jij als je baby in goede gezondheid zijn.

Tegen het einde van je tweede trimester zal je buik al aardig gegroeid zijn en de meeste mensen zullen al hebben gezien dat je zwanger bent :-)

Week 14: Je zit in je tweede trimester! Tijd voor zwangerschapskleren (als je er nog geen zou hebben).

Week 15: Je gynaecoloog kan een bloedtest voorstellen voor genetische aandoeningen, de zogenaamde Tripeltest.

Week 16: Als je in je stamboom familieleden hebt met genetische afwijkingen, zoals het syndroom van Down, spina bifida (open ruggetje), mucoviscidose (taaislijmziekte), dan meld je dit aan je gynaecoloog voor een eventuele extra vruchtwaterpunctie.

Week 17: Je BH maat is ondertussen een maatje of twee groter :-)

Week 18: Ondertussen heeft iedereen je buikje al gezien en weet dat je zwanger bent!

Week 19: Je kan iets meer last hebben van allergieën in deze weken.

Week 20: Je bent halverwege! Een ultrasone scan bij je eerstvolgende bezoek aan de vroedvrouw of gynaecoloog kan het geslacht verraden van je baby. Spannend. Als je het geslacht niet wil kennen op voorhand, geef dit dan vroeg genoeg aan aan de gynaecoloog.

Week 21: Voor de meeste vrouwen zijn deze weken aangename weken met weinig discomfort. Je kan wat last hebben van acne.

Week 22: Als je van plant bent om “birthing classes” te volgen, kan je hier nu best mee beginnen.

Week 23: Je kan stilaan wat last beginnen krijgen om goed te slapen ’s nachts door de typische zwangerschapskwaaltjes zoals vaak naar het toilet moeten, zware benen of maagzuur.

Week 24: Je gynaecoloog kan een bloedsuikertest voorstellen tussen week 24 en week 28 om te kijken of je last hebt van zwangerschaps diabetes.

Week 25: Je baby is nu ongeveer 30 – 33 centimeter long en 900 gram.

Week 26: In de laatste weken van je tweede semester ben je allicht tussen de 7kg en de 10kg bijgekomen.

Derde trimester

verloop zwangerschap derde trimester

Je bent er bijna! Tijdens je derde en laatste trimester blijft je baby groeien en zal je nog veel bijkomen.

Zodra je de arbeid nadert zal de gynaecoloog of vroedvrouw je baarmoederhals onderzoeken om te zien of je al opening hebt.

Je gynaecoloog kan ook een nonstress-test uitvoeren indien je nog niet in arbeid zit tegen de verwachte bevallingsdatum. Indien ofwel jij of je baby in gevaar zijn, kan de arbeid opgewekt worden met medicatie. In noodgevallen zal de gynaecoloog een keizersnede uitvoeren.

Week 27: Welkom in je derde trimester! Je voelt de baby nu veel bewegen. De gynaecoloog kan je vragen om de activiteit van je baby bij te houden. Het is in elk geval een leuk idee om voor jezelf te doen.

Week 28: Je bezoekt de gynaecoloog nu ongeveer twee keer per maand. De arts kan een nonstress test voorstellen om de gezondheid en activiteit van je baby op te volgen.

Week 29: Je kan last krijgen van typische zwangerschapskwaaltjes zoals constipatie en aambeien.

Week 30: De hormonen die je lichaam nu aanmaakt zorgen ervoor dat de gewrichten losser worden. Bij sommige vrouwen zetten de voeten uit, tot een hele maat groter!

Week 31: Je kan last krijgen van vochtverlies. Terwijl je lichaam zich voorbereidt op de arbeid, kan je soms valse contracties opmerken. Dit zijn Braxton-Hicks contracties.

Week 32: Je komt nu ongeveer een halve kilo per week bij.

Week 33: Wist je dat je lichaam nu ongeveer 40% tot 50% meer bloed bevat?

Week 34: Je kan je zeer moe voelen, door het moeilijke slapen en andere typische zwangerschapskwaaltjes.

Week 35: Je baby groeit en groeit. Je navel kan wat beginnen uitsteken, door de druk van binnenuit. Ook kan je snel buiten adem zijn omdat je baarmoeder bovenaan tegen je borstkas begint te duwen.

Week 36: Dit is de laatste rechte lijn. De prenatale bezoeken gebeuren nu bijna wekelijks, tot de bevalling. Er wordt onder andere een vaginaal uitstrijkje genomen om te testen op de groep B streptokok bacterie.

Week 37: Deze week kan je mucusplug loskomen. Dat is de slijmprop die de baarmoeder beschermt tegen infecties om ongewenste bacteriën buiten te houden. Als je de mucusplug verliest, ben je weer een stap dichter bij je zwangerschap.

Week 38: Sommige vrouwen krijgen zwellingen in handen, voeten en enkels. Indien je extreme zwellingen hebt, informeer dan je arts, want dit kan een teken zijn van een te hoge bloeddruk veroorzaakt door de zwangerschap.

Week 39: Je baarmoederhals wordt dunner en gaat meer ontsluiten. Je krijgt steeds meer “oefenweeën” (Braxton-Hicks contracties), die niet pijnlijk zijn maar aanvoelen als een buikkramp.

Week 40: Proficiat! Je bent er (bijna)! Als je je baby nog niet hebt, dan zal het voor de komende dagen of uren zijn.

Reactiemogelijkheid is gesloten