Zwangerschap Week Na Week

De zwangerschap is een spannende tijd vol met unieke momenten en gebeurtenissen. Uw baby groeit aan een record-tempo, en uw lichaam verandert mee. Hier is een overzicht wat er week na week gebeurt met uw kleine spruit!

Hou er rekening mee dat lengte, gewicht en andere ontwikkelingen gebaseerd zijn op gemiddelden. Elke baby is een uniek klein persoontje, en volgt zijn eigen ritme. Jawel, van van in de buik zijn ze uniek! :-)

Weken 1 en 2

Ondanks je in theorie niet “zwanger” bent in week één en twee (de bevruchting zelf is nog niet afgerond), gebruiken dokters het begin van uw laatste menstruatie als startpunt van uw zwangerschap (en om de geboortedatum te berekenen).

De follikels om eicellen ontwikkelen nu volop tot er één (of twee!) de race winnen en losgelaten worden tijdens de ovulatie, ongeveer 14 dagen na het begin van uw menstruatiecyclus.

Week 3

De bevruchting vindt plaats begin week 3 – na de ovulatie – wanneer de eicel werd vrijgegeven en bevrucht werd door het sperma. Vanaf de bevruchting zelf worden geslacht, haarkleur, kleur van ogen en nog veel meer vastgelegd door de chromosomen.

Week 4

4 weken zwanger

Je baby heeft zich net genesteld in je baarmoeder en heeft nu een kleine ovale vorm. Het hart wordt gevormd, samen met de armen, de benen, de hersenen en het ruggenmerg.

Week 5

Als je een idee wilt krijgen van de grootte van uw baby, kijk dan naar de punt van een pen. De embryo heeft nu drie lagen. De ectoderm zal veranderen in huid en zenuwstelsel.
De mesoderm in botten, spieren, en reproductieve systeem. Ten slotte zal de endoderm deel uit maken van de slijmvliezen, longen, darmen, en nog veel meer.

week 6

Op week zes kan de hartslag van je baby worden gedetecteerd op een echo als een snel flikkerlicht.

week 7

Het gezicht van je baby wordt deze week langzaam bepaald. Zijn armen en benen lijken roeispanen en zijn een beetje groter dan de bovenkant van een potlood gum.

week 8

Je baby is nu gepromoveerd van embryo tot foetus en is 2,5 cm lang van kruin tot staart en weegt 3,5 gram.

week 9

Het hart klopt regelmatig, de vingers en de tenen zijn ontspruiten, en het hoofd en de hersenen blijven zich ontwikkelen. Binnenkort werken alle organen samen

week 10

Jongen of meisje? Het geslacht van je baby begint zich deze week te ontwikkelen, maar je zult nog niet meteen in staat zijn om het geslacht te zien op een echo.

week 11

Uw baby is ongeveer 5 cm lang en weegt 9 gram. Het grootste deel van de lengte en het gewicht zit in het hoofd.

week 12

Je baby is ongeveer 7 cm lang en weegt ongeveer 28 gram. De stembanden beginnen zich te vormen en de nieren werken nu.

week 13

Welkom in het tweede trimester! Je baby plast nu in het vruchtwater en zijn ingewanden gaan van de navelstreng naar de buik. Het meest risicovolle deel van je zwangerschap is voorbij en de kans op een miskraam is gedaald tot slechts 1 tot 5 procent.

week 14

Je baby weegt ongeveer 42 gr en van kruin tot romp is je baby nu ongeveer 9 cm lang.

week 15

Als je in week 15 een echo hebt, kan je voor het eerst zien dat de botten van je baby gevormd worden.

week 16

Je kleintje is van kop tot teen nu 10 à 12 cm lang en weegt ongeveer 85 gr. Wat is er zo fantastisch deze week? Hij is begonnen met het maken zuigbewegingen met zijn mondje.

week 17

Vetreserves, die je baby warm houdt en hem de energie geeft, hopen zich op onder de huid. Je baby weegt 198 gr en van kruin tot de romp 14 cm groot.

week 18

Dit is een grote week voor de zintuigen van je baby. De oren ontwikkelen zich, en ze kunnen je stem beginnen horen. De ogen kunnen licht beginnen waarnemen.

week 19

Je zal je wellicht afvragen hoe de huid van je baby niet zal vergaan door zo lang in het vruchtwater te blijven. Maak je geen zorgen. Deze week krijgt je baby een witte, vettige substantie op zijn huid. Dit wordt de vernix caseosa genoemd en bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit je baby’s klieren. Dit wasachtige spul beschermt je baby tefen de schadelijke invloeden van het vruchtwater.

week 20

Praat met je baby. Deze week zal hij je zeker horen! Je baby weegt ongeveer 255 gr en is gegroeid tot maar liefst 15 cm lang. Vanaf nu kan je je baby voelen schoppen in je baarmoeder.

week 21

Je baby kan nu slikken en heeft op het grootste deel van zijn lichaam fijn haar dat lanugo genoemd wordt. Tegen het einde van deze week, zal je baby van kruin tot de romp ongeveer 19 cm groot zijn en 450 gr wegen.

week 22

Hoewel je baby nog veel moet groeien, zullen de echo’s nu meer beginnen lijken op wat je verwacht had hoe je baby eruit zou zien!

week 23

In dit stadium, zal je je baby voelen schoppen. Hij experimenteer namelijk de bewegingen van zijn ledematen. Baby’s die op 23 weken geboren worden kunnen overleven mits maanden van intensieve zorg en met mogelijks beperkingen.

week 24

Je baby is 30,4 cm van kop tot teen en weegt 680 gr deze week. Smaakpapillen vormen zich op de tong en zijn vinger- en voetafdrukken zijn bijna voltooid.

week 25

Je baby’s schrikreflex is nu in ontwikkeling. Het zal je ook opvallen dat de baby specifieke actieve tijden en rusttijden kent.

week 26

Je kleintje is ongeveer 33 cm van kruin tot de romp en weegt ongeveer 900 gr. Het gehoor van je baby is zodanig ontwikkeld dat hij je stem zou kunnen herkennen. Zing of lees een boek voor, gewoon voor de lol.

week 27

De longen en het zenuwstelsel van je baby blijven zich deze week ontwikkelen. Blijf de bewegingen van je baby volgen. Als u een afname in bewegingen opmerkt, contacteer dan je arts.

Reactiemogelijkheid is gesloten